Rubriky
Zahraniční akce

Budapešť: 3. den

Vstáváme chvíli po šesté a po velmi pomalé snídani a chystání v asi 8:15 přicházíme k budově maďarského parlamentu, v mnohém inspirované palácem Westminster v Londýně. Budova je 226 m dlouhá (o 2 m delší než Westminster 🙃) a 96 m vysoká (jen do horní části kopule by se ještě vešel desetipatrový dům).

Országház

Volná kapacita byla až v 9:30, takže jsme se před prohlídkou ještě prošli po okolí a udělali malý nákup.

Prohlídka byla s audioprůvodcem. Musím říct, že to vyvážili rozumně – nikde jsme nestáli příliš dlouho a většinou se i tak pokrylo dost detailů. Zdaleka jsme ale za 45 minut času prohlídky neprošli celou budovu.

Velké schodiště – hlavní brána se otvírá jen při návštěvách nejvýznamnějších delegací
Maďarský parlament je jen jednokomorový. Veškerá jednání zaznamenává těsnopisec.

Následně jsme jeli na oběd do indické restaurace, kterou si kamarád vyhlídnul. Protože já indické kuchyni moc nehovím, byl jsem rád, že měli v nabídce kebab talíř, ale když jsem ochutnával jejich, musím říct, že tady to měli velmi dobré.

Po tentokrát velmi sytém obědě se vydáváme do největšího budapešťského parku Városliget. Výhledy bohužel kazí šestiproudá silnice.

A potom metrem jedeme na jih Pešti podívat se na starou vilovou čtvrť, …

…poté k jedinému budapešťskému mrakodrapu…

Obecně jsou mrakodrapy zakázané, ale vláda má výjimku 🙂

…a z architektonických důvodů na průzkum pár stanic M4. Co se týče nachozené vzdálenosti, tak stále držíme vysokou laťku – dnes jsme opět ušli 17 km.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *